Πλήρης οδηγός για donations μέσω PayPal

16/07/2008: Updated με screenshots!

Πολλοί άξιοι bloggers σε αυτή τη χώρα χωρίς μέλλον, γράφουν πολύ καλά άρθρα, με τα οποία προσφέρουν λύσεις σε αναγνώστες που δεν κατέχουν ορισμένες τεχνικές όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή τους, του Διαδικτύου ή άλλων συστημάτων. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που δε γράφουν για την ψυχή της μάνας τους αλλά ούτε για τη δόξα και το χρήμα, παρα μόνο για να μοιράσουν τη γνώση, αξίζουν ίσως και καμμια δωρεά από τους έχοντες το κεφάλαιο αναγνώστες που βοηθήθηκαν.

Χωρίς να εμβαθύνω περαιτέρω, λοιπόν, σε τέτοιου τύπου φιλοσοφίες, εξηγώ πως μπορεί κάποιος να προσθέσει ένα donation button στο site (ή blog) του (σαν και αυτό το χρυσό κουμπάκι που υπάρχει στα δεξιά, εκεί στο sidebar), με τρεις βασικές προυποθέσεις:

 • Να έχει ένα απλό account στο PayPal.
 • Να έχει το blog του σε δικό του host και όχι στο wordpress.com.
 • Να μην είναι πουστράκι που ζητάει donations για πράγματα που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Το πρώτο είναι αυτονόητο. Το δεύτερο, διότι το WordPress δεν επιτρέπει στους χρήστες του να βγάζουν χρήματα από τα blogs τους εφόσον τους παρέχει τη φιλοξενία. Περιττό να σας πω πως είμαι παράνομος 😀 αν και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κρυπτογραφημένο κουμπάκι γι’ αυτό τον λόγο (θα εξηγήσω αργότερα). Παρ’ όλα αυτά, όσοι μου έχετε κάνει donation να είστε καλά και may the Force be with you. Το τρίτο το μακρύτερο ισχύει για κάτι λαμόγια με private trackers που εκτός από τις χίλιες διαφημίσεις με τσόντες και Adult Friend Finder, πουλάνε και εικονικό upload σε όσους μπορούν να το αγοράσουν. Ου να μου χαθείτε αρχιδομούρηδες. Και ούξου επίσης.

Συγχίστηκα πάλι, αλλά κάνω την καρδιά μου πέτρα και περνάω στο ζουμί. Η διαδικασία για το όλο σκηνικό είναι πολύ απλή:

Τα πρώτα clicks

Τα πρώτα clicks

 • Κάνουμε log in στο PayPal account μας.
 • Κλικάρουμε την καρτέλα Merchant Services.
 • Κλικάρουμε την επιλογή Donations κάπου εκεί που έχει τα key features του πακέτου «PayPal Website Payments Standard» (αν είμαστε λίγο γκαβοί Ctrl-F).

Αν όλα έγιναν με επιτυχία ως εδώ, θα δούμε τη σελίδα που συμπληρώνουμε τα πεδία για να δημιουργηθεί το πολυπόθητο ρημάδι donation button, τα οποία είναι:

Σελίδα 1η – Βασικές επιλογές

Ένα γενικό πλάνο της διαδικασίας

Ένα γενικό πλάνο της διαδικασίας

 1. Donation name/service
 2. Donation ID/number (optional)
 3. Amount
 4. Currency
 5. Donor’s default country

Και εξηγώ:

 1. Εδώ θα συμπληρώσουμε αυτό που θέλουμε να φαίνεται σαν όνομα ή τίτλος στο donation που θα μας κάνουν. Μπορεί να είναι το όνομά μας, το όνομα του blog/site μας ή κάτι σχετικό.
 2. Εδώ συμπληρώνουμε ΑΝ επιθυμούμε, κάτι για την προσωπική οργάνωση των donation μας. Αν για παράδειγμα έχουμε donations για 2-3 διαφορετικά πράγματα (πχ donation για νέο server, donation επειδή άρεσε το post στον αναγνώστη και donation για να τα φάμε σε μπύρες και ναρκωτικά) ή όταν έχουμε πολλά sites, δίνουμε διαφορετικό κωδικό στο κάθε κουμπί που θα φτιάξουμε και μετά μπορούμε να ξέρουμε το κάθε donation για ποιο σκοπό ήταν ή σε ποιο site έγινε, όταν τα κοιτάμε στη λίστα με τα transactions του λογαριασμού μας.
 3. Εδώ συμπληρώνουμε ένα στάνταρ ποσό που θέλουμε στο κάθε donation ή το αφήνουμε κενό για να δώσει ο κάθε επισκέπτης ό,τι έχει ευχαρίστηση.
 4. Σε αυτό το πεδίο, επιλέγουμε από τη λίστα το νόμισμα στο οποίο θα παίρνουμε χρήματα. Δεν είναι αναγκαίο να είναι Ευρώ επειδή είμαστε από Ελλάδα. Εάν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών μας είναι απο τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, επιλέγουμε US Dollar για να τους διευκολύνουμε. Μην ανησυχείτε, τα χρήματα μετατρέπονται σε Ευρώ ανα πάσα στιγμή.
 5. Greece. Εκτός εάν ζούμε στο εξωτερικό.

Παρακάτω υπάρχουν επιλογές για τη μορφοποίηση του κουμπιού καθώς και για το αν θα είναι κρυπτογραφημένο ή όχι.

Μορφοποίηση

Εδώ επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο στυλ κουμπιού από τα έτοιμα (περισσότερα στο link other button sizes) ή uploadάρουμε το super duper uber Web2.0 γαμάουα κουμπί που σχεδιάσαμε με κόπο και ιδρώτα μόνοι μας για να ταιριάζει με το υπόλοιπο site μας.

Κρυπτογράφηση

Απλά επιλέγουμε yes ώστε στο link που θα δημιουργηθεί να μην φαίνεται καθαρά το email μας και έτσι, να μην ανιχνευθεί απο crawlers, spiders, κατσαρίδες, σαρανταποδαρούσες και σκουλήκια που θέλουν να μας spamάρουν. Εάν όμως το blog hostάρεται στον server του WordPress, επιλέγουμε no, διότι ο κώδικας που δημιουργείται με το encryption δεν είναι συμβατός με την πλατφόρμα, και θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Εν τάξει; Όλα καλά μέχρι εδώ; Πατήστε στο κουμπάκι «Create button now» και προσπεράστε το αμέσως επόμενο μέρος του άρθρου που σας γράφω ή αν είστε και λίγο κολπατζήδες πατήστε «Add more options» και συνεχίστε να διαβάζετε.

Σελίδα 2η – Έξτρα επιλογές

Η 2η σελίδα επιλογών

Η 2η σελίδα επιλογών

Εδώ έχουμε τα εξής κολπάκια:

 1. Customize your payment pages (optional)
 2. Customize your donor’s experience (optional)
 3. Shipping preferences
 4. Notes and special instructions
 5. Choose an email address to receive donation (optional)

Με αυτές τις επιλογές μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

 1. Να αλλάξουμε τη σελίδα που εμφανίζεται μόλις κλικάρει ο επισκέπτης το donation button, ωστε να μοιάζει με το site μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουμε και 5 πράματα απο απλό web design, ωστέ να ρυθμίσουμε το χρώμα του background, τη μορφή του header και τα borders της σελίδας.
 2. Να προωθείται ο επισκέπτης σε κάποια δικιά μας σελίδα ή να αρχίζει κάποιο download αφού τελειώσει το donation ή ακόμα και να προωθείται σε ειδική σελίδα εάν το ακυρώσει πατώντας cancel.
 3. Να δεχόμαστε τη φυσική διεύθυνση του donor (όχι email, home address, you know?) ωστε να του στείλουμε κάποιο δωράκι ή spam mail (ή 2-3 Ρωσίδες εάν ξηγηθεί ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ). Εγώ προσωπικά στέλνω Ρωσίδες για δωρεές πάνω απο 2k. 🙂
 4. Να επιτρέπουμε στον donor να αφήσει και κάποια σημείωση μαζί με τα λεφτά του (του τύπου «kala man ta spas, gamei to blog sou LOL synexise etsi rofl omg gtp» ή «Τα λεφτά που σου άφησα να τα δώσεις εκ μέρους μου στην ένωση λαμογιο-bloggers Ελλάδος γιατι προσπάθησα να τα δώσω ο ίδιος και δεν τα παίρνανε»).
 5. Να επιλέξουμε σε ποιο email από αυτά που έχουμε δηλώσει στο PayPal θα πάνε τα λεφτά του donor.

Αφού τελειώσουμε «create button now» παρακαλώ.

Τελευταίο βήμα και κυριότερο

Στη σελίδα που θα ανοίξει, περιέχεται ο κώδικας που θα copy-pasteάρουμε στο site μας για να εμφανιστεί και να αρχίσει να τρέχει το χρήμα. Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, παρά το γεγονός οτι οι οδηγίες που δίνει η σελίδα είνα παραπάνω από σαφείς, ε καλύτερα να κάνουμε donation σε κανένα geek της προκοπής για να μας το κάνει αυτός :).

Αυτά για τα donations λίγο-πολύ. Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός, και νιώθω υπερήφανος που επιτέλους έγραψα αυτόν τον οδηγό που είμαι σίγουρος πως θα βοηθήσει πολύ κόσμο. Θα ήμουν πολύ πιο χαρούμενος βέβαια, εάν δεν θα έπρεπε να κάνω log in στο PayPal 1000 φορές όση ώρα γράφω, γιατί με πέταγε due to inactivity.

Εννοείται πως τα σχόλια και οι απορίες σας είναι ευπρόσδεκτα. Εάν πάλι δεν κάνω το comment σας approve, μήν απορήσετε. Η απάντηση θα είναι στο άρθρο ή απλά θα με έχει τσαντίσει το greeklish σας.

Happy counting

Happy counting

Να είστε καλά, να γράφετε καλά άρθρα και να βγάζετε λεφτά για να ανταμείβεστε για τους κόπους σας. 🙂

Advertisements

One thought on “Πλήρης οδηγός για donations μέσω PayPal

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s