Πως λειτουργεί το BitTorrent

Το πρωτόκολλο BitTorrent έχει αποκτήσει τελευταία μεγάλη δημοσιότητα και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα p2p (peer-to-peer) πρωτόκολλο που επιτρέπει την (σχετικά) ανώνυμη πρόσβαση σε δεδομένα όπως βίντεο, μουσική, e-books, προγράμματα κλπ.

Η χρήση του είναι απλή. Αρχικά ο χρήστης κατεβάζει ένα BitTorrent client (Azureus, μTorrent, BitComet) και στη συνέχεια επιλέγει κάποιο site απο τα πολλά που υπάρχουν για να βρει τα δεδομένα που ζητάει. Στη συνέχεια, αφού επιλέξει κάτι, κατεβάζει απο το site αυτό ένα μικρό αρχείο με κατάληξη .torrent, το οποίο περιέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται το πρόγραμμά του για να κατεβάσει τα δεδομένα. Εν τέλει ανοίγει το αρχείο αυτό με το πρόγραμμά του και απο ‘κει και πέρα το client αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Συνήθως οι χρήστες έχοντας το πρόγραμμα σαν προεπιλεγμένο για αρχεία τύπου .torrent, επιλέγουν απο τον browser τους κατ’ ευθείαν «Άνοιγμα με» (Open with), και όχι αποθήκευσή στο δίσκο, ώστε να μη γεμίσει ο υπολογιστής τους με μικρά .torrent αρχειάκια.

Το μόνο που μπορεί να απασχολήσει τον χρήστη στο BitTorrent είναι το ratio που επιβάλλουν μερικά sites. Πρόκειται για την αναλογία όγκου ανεβασμένων δεδομένων προς κατεβασμένων δεδομένων. Σε περίπτωση που αυτήη αναλογία είναι πολύ μικρή, το site επιβαρύνει το download με αναμονή κάποιων ωρών μέχρι να αρχίσουν να κατεβαίνουν τα δεδομένα (Με λίγα λόγια, σε τέτοια sites, αφού κατεβάσουμε κάτι, δεν το αφαιρούμε απο τη λίστα μέχρι να το πάρει και κάποιος άλλος ολόκληρο). Εδώ βρίσκεται ένας οδηγός μου για «παράβλεψη» του ratio σε ορισμένες περιπτώσεις :).

Ελπίζω να φάνηκα κατατοπιστικός σε αυτή τη μείζουσα απορία των ελλήνων χρηστών Internet όσον αφορά το πως δουλεύει το BitTorrent. Ακολουθούν σύνδεσμοι για προγράμματα και sites.

Δείτε και αυτό το ενδιαφέρον addon του Firefox…

BitTorrent clients

Ψαχτήρια για Torrents

Advertisements

2 thoughts on “Πως λειτουργεί το BitTorrent

  1. Apple announced another fairly big change: The iphone 5, which weighs in at 112g, has a 4in screen – half an inch bigger than previous models,
    at Kings Place, Central London. Over the last several months, there’s been a constant rumbling of rumors suggesting that Apple will use Liquidmetal technology for the next geat title. The company offers a $5 a month discount to users that register for automatic monthly payments. Thus the iphone handset scores the highest among all the smart phones.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s